NUTRITIE
“Nutriția medicală” este un domeniu care se află la intersecția dintre nutriție și medicină și se referă la utilizarea alimentației și a suplimentelor nutriționale ca parte a prevenției, tratamentului și gestionării diverselor afecțiuni medicale. Aceasta poate fi aplicată în mai multe contexte, precum:
- Nutriție clinică
- Se referă la alimentația pacienților în spitale sau centre medicale.
- Include regimuri personalizate pentru boli precum diabet, boli cardiovasculare, cancer, boli renale etc.
- Poate include și nutriția enterală (prin sondă) sau parenterală (intravenoasă) pentru pacienții care nu pot mânca normal.
- Suport nutrițional în boli cronice
- Intervenții nutriționale pentru controlul glicemiei în diabet.
- Diete sărace în sodiu pentru hipertensiune arterială.
- Diete bogate în proteine pentru pacienți cu sarcopenie (pierderea masei musculare).
- Nutriție în oncologie
- Menținerea masei corporale și forței în timpul tratamentelor agresive precum chimioterapia sau radioterapia.
- Evitarea malnutriției, care poate compromite tratamentele.
- Nutriție personalizată (nutrigenomică)
- Adaptarea alimentației în funcție de profilul genetic pentru prevenirea bolilor.
- Studierea modului în care genele influențează modul în care metabolizăm nutrienții.
- Evaluarea stării nutriționale
- Folosirea unor indicatori precum IMC, masa musculară, nivelul de albumină sau alte teste de laborator.
- Intervenții pentru corectarea deficiențelor (de fier, vitamina D, B12 etc.).
Programare