Skip to content Skip to footer

NUTRITIE

“Nutriția medicală” este un domeniu care se află la intersecția dintre nutriție și medicină și se referă la utilizarea alimentației și a suplimentelor nutriționale ca parte a prevenției, tratamentului și gestionării diverselor afecțiuni medicale. Aceasta poate fi aplicată în mai multe contexte, precum:

  1. Nutriție clinică
  • Se referă la alimentația pacienților în spitale sau centre medicale.
  • Include regimuri personalizate pentru boli precum diabet, boli cardiovasculare, cancer, boli renale etc.
  • Poate include și nutriția enterală (prin sondă) sau parenterală (intravenoasă) pentru pacienții care nu pot mânca normal.
  1. Suport nutrițional în boli cronice
  • Intervenții nutriționale pentru controlul glicemiei în diabet.
  • Diete sărace în sodiu pentru hipertensiune arterială.
  • Diete bogate în proteine pentru pacienți cu sarcopenie (pierderea masei musculare).
  1. Nutriție în oncologie
  • Menținerea masei corporale și forței în timpul tratamentelor agresive precum chimioterapia sau radioterapia.
  • Evitarea malnutriției, care poate compromite tratamentele.
  1. Nutriție personalizată (nutrigenomică)
  • Adaptarea alimentației în funcție de profilul genetic pentru prevenirea bolilor.
  • Studierea modului în care genele influențează modul în care metabolizăm nutrienții.
  1. Evaluarea stării nutriționale
  • Folosirea unor indicatori precum IMC, masa musculară, nivelul de albumină sau alte teste de laborator.
  • Intervenții pentru corectarea deficiențelor (de fier, vitamina D, B12 etc.).

Programare