Opinia ta este importantă pentru noi!

Te rugăm să ne acorzi câteva momente și să completezi chestionarul de mai jos. Iți mulțumim!

CHESTIONAR PACIENȚI

DREPTURILE PACIENTULUI 

(selectate din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului):
 Pacientul are dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune.
 Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare.
 Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile.
 Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identității și statutului profesional al furnizorilor de servicii de sănătate.
 Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor și obiceiurilor pe care trebuie să le respecte pe durata spitalizării.
 Pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervențiilor medicale propuse, a riscurilor potențiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului și nerespectării recomandărilor medicale, precum și cu privire la date despre diagnostic și prognostic.
 Pacientul are dreptul de a decide dacă mai dorește să fie informat, în cazul în care informațiile prezentate de către medic i-ar cauza suferință.
 Informațiile se aduc la cunoștința pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate.
 Pacientul are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat.
 Rudele și prietenii pacientului pot fi informați despre evoluția investigațiilor, diagnostic și tratament, cu acordul pacientului.
 Pacientul are dreptul de a cere și de a obține o altă opinie medicală.
 Pacientul are dreptul să solicite și să primească, la externare, un rezumat scris al investigațiilor, diagnosticului, tratamentului și ingrijirilor acordate pe perioada spitalizării.
 Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumându-și, în scris, răspunderea pentru decizia sa.
 Când pacientul nu își poate exprima voința, dar este necesară o intervenție medicală de urgență, personalul medical are dreptul să deducă acordul pacientului dintr-o exprimare anterioară a voinței acestuia.
 În cazul în care pacientul necesită o intervenție medicală de urgență, consimțământul reprezentantului legal nu mai este necesar.
 În cazul în care se cere consimțământul reprezentantului legal, pacientul trebuie să fie implicat în procesul de luare a deciziei atât cât permite capacitatea lui de înțelegere.
 Consimțământul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, păstrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul său, în vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.
 Consimțământul pacientului este obligatoriu în cazul participării sale în învățământul medical clinic și la cercetarea științifică.
 Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără consimțământul său,
 Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia.
 Pacientul are acces la datele medicale personale.
 Orice amestec în viața privată, familială a pacientului este interzis, excepție în cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică.
 Selectarea pacienților pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile în număr
limitat se face numai pe baza criteriilor medicale.
 Pacientul are dreptul la îngrijiri terminale pentru a putea muri în demnitate.
 Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale.
 Pacientul internat are dreptul și la servicii medicale acordate de către un medic acreditat din afara spitalului.
 Personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare nu are dreptul să supună pacientul niciunei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze altfel decât prevăd reglementările de plată legale din cadrul unității respective
 Pacientul are dreptul la îngrijiri medicale continue, până la ameliorarea stării sale de sănătate sau până la vindecare.

OBLIGATIILE PACIENTULUI

 de a respecta condițiile de disciplina și regulamentul intern al spitalului.
 să aibă o conduită civilizată față de personalul medico-sanitar din unitate.
 să nu părăsească spitalul pe perioada internării.
 de a folosi cu grija bunurile ce îi sunt puse la dispoziție.
 de a păstra curățenia în salon și spatii comune.
 de a nu fuma în spital.
 de a nu consuma și introduce băuturi alcoolice sau substanțe psihotrope în spital.
 de a respecta programul de vizita pentru a nu perturba desfășurarea activității medicale.
 să păstreze liniștea în salon și spital.
 să respecte cu strictețe tratamentul si indicațiile medicului.
 să prezinte spitalului cardul de sănătate sau alte documentele justificative ce atesta calitatea de asigurat.

Procedura de internare a pacientului prin biroul de internari ( receptie):

Bolnavul ce urmeaza a fi internat, se prezinta la biroul de internari ( receptie) intre orele de functionare ale centrului medical, cu urmatoarele documente:

– Biletul de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist;

– Dovada de asigurat (adeverinta, cupon de pensie, asigurare facultativa, etc.)

– Cardul de sanatate

Externarea din spital a unui bolnav presupune:

– Completarea datelor de externare în F.S.Z.

– Completarea documentelor medicale de externare ce vor fi înmânate pacientului.

– Scoaterea pacientului de la drepturile de hrană, cazare şi medicamente, operarea externării în evidenţele spitalului, semnarea documentelor de externare.

– Anunţarea telefonică a aparţinătorilor bolnavului cu privire la externarea unui pacient care necesită însoțire la externare.

– Primirea de către pacient a documentelor de externare

 

Reguli de igiena

Igiena este un cuvant pe care il folosim pentru a ne referi la activitatile pe care le facem pentru a ne pastra curati si sanatosi. Toti trebuie sa invatam sa ne insusim obiceiurile care ne ajuta sa ne pastram sanatatea.
Igiena personala inseamna sa ai grija de tine in fiecare zi; cu cat pastrezi un nivel ridicat de igiena personala, cu atat vizitele la medic vor fi mai rare. In plus, vei fi mereu apreciat de familie si de prieteni.

Iata cateva reguli de baza care tin de igiena personala:
• Spala-te o data pe zi pe tot corpul cu apa calda si sapun; sterge-te bine si imbraca haine curate, proaspat spalate. Rufele murdare pune-le la spalat.
• Spala-te pe maini inainte si dupa masa.
• Spala-te pe maini dupa cumparaturi, dupa ce ai mangaiat animale, dupa ce ai folosit toaleta, dupa ce te-ai jucat, dupa ce ai folosit batista pentru nas, te-ai pieptanat sau te-ai incaltat, dar si dupa ce ai dus gunoiul.
• Spala-te pe dinti dimineata, seara si dupa fiecare masa.
• Mergi regulat la dentist.
• Spala fructele si legumele inainte de a le consuma.
• Aeriseste camera in care dormi.
• Pastreaza-ti unghiile de la maini si picioare curate.