Opinia ta este importantă pentru noi!

Te rugăm să ne acorzi câteva momente și să completezi chestionarul de mai jos. Iți mulțumim!

CHESTIONAR PACIENȚI

DREPTURILE PACIENTULUI 

(selectate din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului):
 Pacientul are dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune.
 Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare.
 Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile.
 Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identității și statutului profesional al furnizorilor de servicii de sănătate.
 Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor și obiceiurilor pe care trebuie să le respecte pe durata spitalizării.
 Pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervențiilor medicale propuse, a riscurilor potențiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului și nerespectării recomandărilor medicale, precum și cu privire la date despre diagnostic și prognostic.
 Pacientul are dreptul de a decide dacă mai dorește să fie informat, în cazul în care informațiile prezentate de către medic i-ar cauza suferință.
 Informațiile se aduc la cunoștința pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate.
 Pacientul are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat.
 Rudele și prietenii pacientului pot fi informați despre evoluția investigațiilor, diagnostic și tratament, cu acordul pacientului.
 Pacientul are dreptul de a cere și de a obține o altă opinie medicală.
 Pacientul are dreptul să solicite și să primească, la externare, un rezumat scris al investigațiilor, diagnosticului, tratamentului și ingrijirilor acordate pe perioada spitalizării.
 Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumându-și, în scris, răspunderea pentru decizia sa.
 Când pacientul nu își poate exprima voința, dar este necesară o intervenție medicală de urgență, personalul medical are dreptul să deducă acordul pacientului dintr-o exprimare anterioară a voinței acestuia.
 În cazul în care pacientul necesită o intervenție medicală de urgență, consimțământul reprezentantului legal nu mai este necesar.
 În cazul în care se cere consimțământul reprezentantului legal, pacientul trebuie să fie implicat în procesul de luare a deciziei atât cât permite capacitatea lui de înțelegere.
 Consimțământul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, păstrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul său, în vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.
 Consimțământul pacientului este obligatoriu în cazul participării sale în învățământul medical clinic și la cercetarea științifică.
 Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără consimțământul său,
 Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia.
 Pacientul are acces la datele medicale personale.
 Orice amestec în viața privată, familială a pacientului este interzis, excepție în cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică.
 Selectarea pacienților pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile în număr
limitat se face numai pe baza criteriilor medicale.
 Pacientul are dreptul la îngrijiri terminale pentru a putea muri în demnitate.
 Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale.
 Pacientul internat are dreptul și la servicii medicale acordate de către un medic acreditat din afara spitalului.
 Personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare nu are dreptul să supună pacientul niciunei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze altfel decât prevăd reglementările de plată legale din cadrul unității respective
 Pacientul are dreptul la îngrijiri medicale continue, până la ameliorarea stării sale de sănătate sau până la vindecare.

OBLIGATIILE PACIENTULUI

 de a respecta condițiile de disciplina și regulamentul intern al spitalului.
 să aibă o conduită civilizată față de personalul medico-sanitar din unitate.
 să nu părăsească spitalul pe perioada internării.
 de a folosi cu grija bunurile ce îi sunt puse la dispoziție.
 de a păstra curățenia în salon și spatii comune.
 de a nu fuma în spital.
 de a nu consuma și introduce băuturi alcoolice sau substanțe psihotrope în spital.
 de a respecta programul de vizita pentru a nu perturba desfășurarea activității medicale.
 să păstreze liniștea în salon și spital.
 să respecte cu strictețe tratamentul si indicațiile medicului.
 să prezinte spitalului cardul de sănătate sau alte documentele justificative ce atesta calitatea de asigurat.

Procedura de internare a pacientului prin biroul de internari ( receptie):

Bolnavul ce urmeaza a fi internat, se prezinta la biroul de internari ( receptie) intre orele de functionare ale centrului medical, cu urmatoarele documente:

– Biletul de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist;

– Dovada de asigurat (adeverinta, cupon de pensie, asigurare facultativa, etc.)

– Cardul de sanatate

Externarea din spital a unui bolnav presupune:

– Completarea datelor de externare în F.S.Z.

– Completarea documentelor medicale de externare ce vor fi înmânate pacientului.

– Scoaterea pacientului de la drepturile de hrană, cazare şi medicamente, operarea externării în evidenţele spitalului, semnarea documentelor de externare.

– Anunţarea telefonică a aparţinătorilor bolnavului cu privire la externarea unui pacient care necesită însoțire la externare.

– Primirea de către pacient a documentelor de externare

 

STIL DE VIATA SANATOS

Chiar daca auzim frecvent acest lucru, oare stim cu adevarat ce inseamna un stil de viata sanatos?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește sănătatea drept „o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii sau a infirmității”.
Asadar, mai mult decât doar o viață sănătoasă, trebuie să vorbim despre un stil de viață sănătos, care include alimente, exerciții fizice, asistență medicală preventivă, muncă, relația cu mediul și activitatea socială. Un stil de viață sănătos nu se realizează peste noapte, dar trebuie să fim consecvenți. Trebuie să urmam un plan bun bazat pe obiceiuri sănătoase.
Făcând acest lucru, corpurile și mințile noastre vor ajunge într-un ritm care va deveni în cele din urmă a doua natură.

Care sunt componentele unui stil de viață sănătos?

Exercițiul fizic

În general, se recomanda să facem cel puțin 30 de minute de exerciții pe zi.
Mersul într-un ritm rapid este suficient – atât timp cât crește ritmul cardiac! Acest lucru permite nu numai să ardem excesul de calorii și să consolidam mușchii și oasele, dar ajută și la controlul tensiunii arteriale, al colesterolului și al nivelului glicemiei. În plus, acest lucru contribuie la scăderea nivelului de stres și ne ajută să dormim mai bine. Ajută, de asemenea, să dobândim o stare de relaxare, să evitam schimbările de dispoziție, să îmbunătățim stima de sine și să atingem o stare de satisfacție personală. Poate fi, de asemenea, o modalitate bună de a dezvolta o activitate socială sănătoasă atunci când exercițiul este practicat cu alții.

Dieta echilibrata

De multă vreme se dezbate despre ceea ce inseamna dieta perfectă.
Nu există o dietă perfectă care să funcționeze pentru fiecare persoană de pe întreaga planetă. Fiecare persoană are un set diferit de cerințe nutritive pentru a se menține sănătoasa.
Dieta ar trebui să ne ofere cel mai bun aport posibil de nutrienți pentru a permite corpului nostru să fie cât mai sănătos. O dietă perfectă ar trebui sa fie bogata in nutrienti: proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale și apă. Este bine sa alegem alimente bogate în vitamine și minerale.
Alimentele sunt cele mai bogate în nutrienți atunci când sunt proaspete, deci trebuie alese alimente proaspete cât mai des.
Consumul de carbohidrați cu moderație este important pentru echilibrul hormonal. Procentul de calorii din carbohidrați este mult prea mare pentru mulți oameni. Carbohidratii stimuleaza eliberarea de insulina.
Consumul de proteine sau grăsimi cu carbohidrați este un mod de a încetini eliberarea de zahăr. Acest lucru poate ajuta la prevenirea vârfurilor de insulină, ceea ce este benefic pentru organism.
Mâncarea procesată sau un produs alimentar este o combinație de alimente și/sau substanțe chimice care au fost supuse unui tip de prelucrare pentru a le face mai gustoase sau mai accesibile.
Există nenumărate studii care indică riscuri pentru sănătate legate de o dietă bogată în alimente procesate. În schimb, este bine sa mancam mâncare adevărată. Mâncarea este orice vine natural de pe pământ. Nu este modificat sau procesat. Majoritatea oamenilor tind să obțină puțină varietate, consumând aceleași tipuri de alimente tot anul. Trebuie să schimbam dieta în fiecare trimestru și mâncam ce este în sezon.
Apa este o componentă a sănătății trecute cu vederea. Aportul de lichide nu este bine sa fie nici in cantitate foarte mare, nici foarte mica. Trebuie gasit echilibrul de apa potrivit pentru fiecare, pe baza nivelului de activitate, a temperaturii exterioare și a ratei de transpirație. De asemenea aportul de calorii trebuie adaptat la consumul fiecarei persoane in parte.

Activitatea socială

Viața socială este de fapt un aspect fundamental al sănătății. Izolarea socială poate duce la o deteriorare treptată și ireversibilă a abilităților fizice și psihice, inclusiv a dizabilității fizice și a demenței

Echilibrul mental

Aceasta nu se referă doar la existența bolilor psihice, ci la starea de bunăstare emoțională și psihologică.
O sănătate mentală bună este necesară pentru a menține și dezvolta abilități cognitive, relații sociale și pentru a face față provocărilor personale și profesionale ale vieții de zi cu zi.
Stresul, oboseala și anxietatea sunt, printre altele, unele dintre semnele care indică faptul că starea mentală nu este în întregime sănătoasă.

Stimularea intelectuala

Nu doar corpul are nevoie de exerciții fizice! Stimularea intelectuala va ajuta la mentinerea bunei functionari si evitarea deteriorarii cognitive si aparitia dementei.
Este bine sa incercam sa oferim creierului un antrenament obișnuit cu exerciții care îmbunătățesc memoria, atenția, capacitatea de concentrare și învățarea de noi subiecte. Acest lucru va ajuta la evitarea sau cel puțin la intarzierea aparitiei acestor probleme.

Somn de buna calitate

Este necesar să dormim bine și un număr adecvat de ore – cel puțin 8 ore pe noapte. Acest lucru va ajuta să ne odihnim și să generam energie pentru ziua următoare. Insomnia este o cauză a hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă și a bolilor psihice, metabolice și endocrine.

Obiceiuri și produse toxice

Tutunul, alcoolul și drogurile au un impact foarte negativ asupra sănătății. Până în ultimii ani, exista o credință populară potrivit căreia o cantitate mica de vin sau bere zilnic este în regulă, dar noi studii au dovedit că și acest lucru poate influența sănătatea noastră într-un mod negativ.

Beneficiile unui stil de viață sănătos

Beneficiile unui stil de viață sănătos sunt aproape nelimitate.
A avea obiceiuri și rutine sănătoase ne va permite să rămânem activi și să ne atingem obiectivele. În acest sens, satisfacția noastră internă va crește și va rămâne la cel mai înalt nivel.
Nu trebuie să uităm că, dacă nu suntem sănătoși, șansele noastre de a face activități care ne plac sunt reduse drastic.
Cu obiceiuri sănătoase, vom vedea doar beneficii, atât pentru noi înșine, cât și pentru societatea care ne înconjoară.

Beneficiile de a trăi un stil de viață sănătos pentru dumneavoastra

În general, vă veți simți mai bine! Corpul și mintea dumneavoastra vor avea mai multă libertate și veți putea face lucruri pe care nu le-ați putut înainte.
Oboseala va fi redusă atunci când faceti orice activitate fizică, deoarece veti câștiga forță. Când vă simțiți bine cu dumneavoastra, o veți exprima pe dinafară, iar cei apropiați o vor simți și ei. În acest sens, relațiile sociale se vor îmbunătăți. Va veti odihni corect, ceea ce va va face plin de energie în fiecare dimineață. Veti lua decizii corect datorită echilibrului mental pe care îl aveti. Acest echilibru mental vă va ajuta să evitați căderea în consumul de substanțe toxice. Veți fi activ, reducând la minimum riscul de rănire. Veți avea o dietă variată și echilibrată care vă va face corpul și mintea să rămână puternice și sănătoase.

Beneficiile de a trăi un stil de viață sănătos pentru societate

Vă veți bucura să îi ajutați pe ceilalți să înceapă cu rutina lor de obiceiuri sănătoase. De asemenea, veți împărtăși cu ei toate beneficiile pe care le-ați primit în urma propriei dumneavoastra rutine sănătoase! Cheltuielile pentru sistemul de sănătate vor fi reduse, deoarece vă veți îmbolnăvi mai rar datorită întăririi sistemului imunitar. Nu în ultimul rând, vei fi respectuos cu mediul care va înconjoară și, în consecință, veti contribui la menținerea planetei curate și în condiții bune pentru generațiile viitoare.

Importanța unui stil de viață sănătos

Dacă ar trebui să alegeți între a trăi un stil de viață sănătos sau o viață care nu este sănătoasă, probabil ați alege primul. Acest lucru se datorează faptului că tuturor ne place să ne simțim cât mai bine. Mulți oameni confundă trăirea unei vieți sănătoase cu faptul că sunt sclavi ai unei diete sau a unor exerciții fizice. A gândi așa este o mare greșeală. Nu vă gândiți la asta în acest fel, deoarece vă veți simți pus sub presiune inutilă și veți dori să evitați un stil de viață sănătos din cauza fricii. Obiceiurile de viață sănătoase nu constau în diete extreme pentru a pierde în greutate, ci in mese sănătoase, zilnice. Dacă urmati o dietă pentru a slăbi, aceasta va consta adesea în a mânca mai puțin decât are nevoie de corpul dumneavoastra. Cu această opțiune, veți fi, de asemenea, constrans la a renunta la multe alimente. Pe de altă parte, dacă urmați o dietă sănătoasă și echilibrată, nu va trebui să renunțați la niciun fel de mâncare din dieta dumneavoastra sau să vă simțiți flămând sau sa sariti peste mese în timpul zilei. În ceea ce privește exercițiile fizice, acestea trebuie adaptate la posibilitatile organismului fiecaruia, pentru a se obtine un maxim de beneficiu.

Reguli de igiena

Igiena este un cuvant pe care il folosim pentru a ne referi la activitatile pe care le facem pentru a ne pastra curati si sanatosi. Toti trebuie sa invatam sa ne insusim obiceiurile care ne ajuta sa ne pastram sanatatea.
Igiena personala inseamna sa ai grija de tine in fiecare zi; cu cat pastrezi un nivel ridicat de igiena personala, cu atat vizitele la medic vor fi mai rare. In plus, vei fi mereu apreciat de familie si de prieteni.

Iata cateva reguli de baza care tin de igiena personala:
• Spala-te o data pe zi pe tot corpul cu apa calda si sapun; sterge-te bine si imbraca haine curate, proaspat spalate. Rufele murdare pune-le la spalat.
• Spala-te pe maini inainte si dupa masa.
• Spala-te pe maini dupa cumparaturi, dupa ce ai mangaiat animale, dupa ce ai folosit toaleta, dupa ce te-ai jucat, dupa ce ai folosit batista pentru nas, te-ai pieptanat sau te-ai incaltat, dar si dupa ce ai dus gunoiul.
• Spala-te pe dinti dimineata, seara si dupa fiecare masa.
• Mergi regulat la dentist.
• Spala fructele si legumele inainte de a le consuma.
• Aeriseste camera in care dormi.
• Pastreaza-ti unghiile de la maini si picioare curate.