Ecografia mamara

“Ecografia mamara este o investigatie imagistica a sanilor, cu ajutorul ultrasunetelor, de prima intentie pentru femeile tinere, inaintea varstei de 40 ani. Aceasta metoda este folosita la aceasta categorie de varsta, fie ca este vorba de acuze subiective precum mastodinia sau durerea mamara din cadrul sindromului premenstrual, fie ca este vorba de acuze obiective cum sunt cele legate de aparitia unui nodul la nivelul unui san, sau o scurgere mamelonara sau orice alta abatere regionala constatata de medic sau relatata de pacienta. In functie de antecedentele familiale si personale ale pacientei, cat si de severitatea leziunilor obtinute prin examenul clinic si ecografic, poate ramane singura explorare imagistica necesara pina la varsta de 35-40 ani.

Mamografia reprezinta o serie de radiografii care prezinta imagini ale tesuturilor moi ale sanului. Este o procedura de screening valoroasa, care poate detecta cancerul de san intr-un stadiu incipient, chiar cu doi ani inainte ca un nodul sa poata fi palpat.
Dupa 40 de ani, mamografia reprezinta investigatia imagistica de screening de prim rang in depistarea leziunilor cu potential evolutiv de tip cancer mamar (de pilda microcalcificarile mamare) pentru orice femeie.  Ecografia mamara nu inlocuieste mamografia anuala pentru femeile > 40 ani sau pentru cele cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar. Ecografia mamara reprezinta insa o metoda complementara de descriere a maselor tumorale descoperite mamografic.”

DR. Daniela BORICEAN – medic primar radiologie si imagistica medicala

About the author: polihor

Leave a Reply

Your email address will not be published.