INCIDENTA BOLILOR GASTROINTESTINALE

Incidenta bolilor gastroenterologice ocupa locul trei in topul afectiunilor care au o rata de mortalitate ridicata dupa accidentele vasculare si decompensarile cardiovasculare. Afectiunile cel mai des intalnite in populatia Romaniei sunt cele ale ficatului (steatoza hepatica, hepatite virale si alcoolice), ulcerul, cancerul gastric si de colon.

Consumul excesiv de produse alimentare procesate duce la afectarea severă a digestiei și poate contribui la aparitia spre exemplu, a unei gastrite care netratata la timp poate sa evolueze spre un ulcer care netratat la randul lui duce mai mult ca sigur la cancer. In acest proces etiopatogenic fiind implicata de cele mai multe ori si bacteria Helicobacter Pylori. De asemenea factori de risc precum fumatul, consumul de alcool, refluxul gastro-esofagian si obezitatea predispun la aparitia cancerului esofagian.

Totodata cancerul colorectal reprezinta a treia cauza de cancer in populatie fiind depistat de cele mai multe ori in stadii tardive. Acesta trebuie suspicionat in cazul oricarui pacient care prezinta anemie, tulburari de tranzit, scadere ponderala, dureri abdominale si sange in scaun. De aceea este important screeningul populatiei (efectuarea periodica de proceduri medicale- test de depistare a sangerarilor oculte in scaun, colonoscopie- la persoane asimptomatice in vederea evaluarii riscului acestora de a dezvolta cancer colorectal)

  1. OANA POPA

About the author: poliadminccs

Leave a Reply

Your email address will not be published.